Gorzów ponownie gości festiwal kulinarny "Polska od Kuchni" z finałowym koncertem "Miłego Pana"
Po raz kolejny, miasto Gorzów ma zaszczyt gościć trzecią edycję festiwalu kulinarnej sztuki „Polska od Kuchni”. Miejsce obchodów to zachodnia część bulwaru nad Wartą. Niedziela, 2 czerwca, obfitować będzie w różnorodne atrakcje smakoszy, a całość zaaranżowania zakończy występ zespołu „Miły Pan”.
Festiwal „Polska od Kuchni” to inicjatywa promująca zdrową dietę oraz produkty spożywcze wywodzące się z Polski. Od godziny 14:00 do 19:00 wystawcy będą prezentować swoje umiejętności kulinarne na scenie plenerowej poprzez pokazy gotowania, degustacje oraz panele dyskusyjne dotyczące tematyki żywieniowej. Plan wydarzenia przewiduje również muzyczne atrakcje, takie jak „Gala Wdzięku”, skierowana do lady z kół gospodyń wiejskich oraz koncerty coverów utworów znanych polskich artystów, na przykład Krzysztofa Krawczyka. Na finałowe zakończenie, o godzinie 19:00 na scenie pojawi się „Miły Pan”, polski artysta muzyczny, tworzący muzykę na pograniczu gatunków disco polo i dance.
2 czerwca to dzień, w którym Gorzów gościć będzie koła gospodyń wiejskich z różnych części Polski oraz mistrzostwa gotowania, w których weźmie udział między innymi dziennikarka Katarzyna Bosacka. Towarzyszyć jej będą Jakub Steuermark i Paweł Salamon – szef kuchni, edukator, instruktor i trener. Pod czujnym okiem Pawła oraz gorzowskich kucharzy powstaną różne rodzaje naleśników, w tym również te z regionalnym przysmakiem – musem z renety landsberskiej. Goście festiwalu będą mogli samodzielnie przygotować i skosztować naleśników. „Naleśnikowe” warsztaty kulinarne będą doskonałym uzupełnieniem festiwalu.
Organizacją wydarzenia zajęli się: Gorzowski Rynek Hurtowy, Zespół Szkół Gastronomicznych, Miasto Gorzów oraz Agencja Krysiak Polska. Organizatorzy spotkali się na konferencji prasowej w piątek na zachodnim bulwarze, aby zaprosić mieszkańców do udziału w wydarzeniu.
„To największy niedzielny obiad, na którym mogą spotkać się wszyscy mieszkańcy Gorzowa” – zapraszała prezes Gorzowskiego Rynku Hurtowego, Agata Dusińska.
Robert Krysiak wraz z Narią Olewnicką podkreślali różnorodność kulinarnych i muzycznych atrakcji przygotowanych na czas festiwalu. Paweł Salamon natomiast opowiedział o szczegółach warsztatów kulinarnych, w trakcie których mieszkańcy mają szansę wypróbować swoje umiejętności w „sztuce przygotowywania” naleśników.